Baner

Posjeta do sada

Posjete Sadržajima : 1020814

USPDR...

Pretrai stranice

Na stranici

Trenutno aktivnih Gostiju: 4 

POMOĆ ZA RAD UDRUGE

NIKODEM D.O.O.GRAČAC
OPĆINA ŠTITAR
OPĆINA CERNA
OPĆINA BOŠNJACI
OPĆINA BABINA GREDA
OPĆINA DRENOVCI
OPĆINA VRBANJA
GRAD ŽUPANJA
ŽUPANIJA VUKOVARSKO-SRIJEMSKA
MINISTARSTVO HR.BRANITELJA
JET -SET VRBANJA

USPDR-DELTA.HR > Obavijesti > Obavijesti ?lanovima > 2.svibanj 1991.teški dani...

2.svibanj 1991.teški dani...

U izviđačkoj ophodnji s Frankom Lisicom bio je prvi hrvatski redarstvenik Miljenko Miletić iz Stankovaca koji je ovom događaju kazao:

“Cesta koja ide od Biograda prema Benkovcu razdvaja Polaču na dva dijela. Hrvati su živjeli u južnom dijelu, njih je oko 70 posto, a Srbi kojih ima oko 30 posto živjeli su u istočnom dijelu mjesta. Brdo Štikovača nalazi se baš u tom dijelu gdje su živjeli Srbi. Polaču su okruživala mjesta s pretežito srpskim pučanstvom – Jagodnja, Ceranje, Lišane Tinske…, pa smo često išli u izviđanja, i to skoro uvijek prema tom brdu Štikovači. Tog jutra s nama dvojicom bili su i Ante IkićMijo Kunjarević.

Nismo ni pomišljali da su Srbi već gore i da nas čekaju. Franko je bio odličan športaš i išao je prvi. Bio je pun kondicije. Čim se kao prvi pojavio, pogodili su ga iz puške. Na mjestu je ostao mrtav. Mi smo odmah uzvratili vatru, ali za Franka je bilo kasno. Otad se više na brdo Štrkovaču nije moglo. U mjestu Polači ostali smo još trinaest dana držeći pod svojim nadzorom samo južni dio mjesta.”

Na potpuno drugom kraju Hrvatske, istog dana dogodio se i masakr, koji je također najavio da se pred nama nalazi teški rat za slobodu.

Naime, uz Franka Lisicu, ubojstvo dvanaestorice mladih policajaca prva je kolektivna žrtva na putu stvaranja slobodne i neovisne hrvatske države. Njih su istoga dana, 2. svibnja 1991. u Borovom Selu (današnjem Borovu) prilikom akcije spašavanja dvojice kolega, koji su zarobljeni noć ranije, iz zasjede ubili, a potom i masakrirali, pripadnici srpskih paravojnih postrojbi.

Toga dana u Borovu Selu ubijeni su: Stipan Bošnjak (1955.), Antun Grbavac (1961.), Josip Culej (1966.), Mladen Šarić (1965.), Zdenko Perica (1965.), Zoran Grašić (1969.), Ivica Vučić (1961.), Luka Crnković (1970.), Marinko Petrušić (1966.), Janko Čović (1965.), Željko Hrala (1968) i Mladen Čatić (1971.)., pripadnici Specijane jedinice policije Vinkovci. Ranjen je 21 hrvatski policajac.

Ova žrtva ne poznaje zaborav, postoji samo sjećanje koje nas obvezuje – poručuju iz Ministarstva unutarnjih poslova Rrepublike Hrvatske.

dalmacijadanas.hr

OBAVIJESTI IZ UDRUGE

"VELEBIT 2022"

Može biti slika sljedećeg: na otvorenom
Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2010 JoomlaWorks, a business unit of Nuevvo Webware Ltd.

31.OBLJETNICA DELTA

Može biti slika sljedećeg: na otvorenom