Baner

Posjeta do sada

Posjete Sadržajima : 749322

Pretraži stranice

Na stranici

Trenutno aktivnih Gostiju: 4 

Donatori udruge

"jET-SET" VRBANJA
OPĆINA CERNA
GRAD ŽUPANJA


Udruga veterana specijalne policije Domovinskog rata „DELTA“ Županja (u daljnjem tekstu UVSPDR „DELTA“ Županja ) 32 270 Županja, Bana Josipa Jelačića 4.

Poslovni račun broj:IBAN:HR 1623600001102836150 ZAGREBAČKA BANKA POSLOVNICA Županja
OIB:14035999483
MB(DZS):01816721


Osnivačka skupština UVSPDR „DELTA“ bila je 09. ožujka 2004. godine. UVSPDR DELTA Županja upisana je 17. ožujka 2004. godine u Registar udruga Republike Hrvatske pod registarskim brojem udruge 16000898 pri Uredu državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Službi za opću upravu (KLASA:UO/I-230-02/04-01/73, URBROJ:2196-05-02-04-02, Vukovar, 17. ožujak 2004. godine).
USPDR-DELTA.HR > Obavijesti > Obavijesti članovima > 27.obljetnica akcije Plitvice pogibija Josipa Jović

27.obljetnica akcije Plitvice pogibija Josipa Jović


U akciji poznatijoj kao «Krvavi Uskrs» pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko, Jedinice za posebne namjere Rakitje i Jedinice za posebne namjere Kumrovec uspješno su spriječili prekid komunikacije između sjevera i juga Hrvatske, no u žestokoj pucnjavi ranjen je Josip Jović, koji je preminuo na putu do bolnice.

Ispred njegova spomenika, Josipova obitelj, izaslanstva državnog vrha, udruga sudionika akcije, regionalnih i lokalnih vlasti te ostali prisutni položili su vijence i zapalili svijeće, a zatim su Vlado Marić iz Udruge ratnih pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko 90, kao predstavnik sudionika akcije, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Božinović te predsjednica RH Grabar-Kitarović okupljene podsjetili na sve ono što je prethodilo i dovelo do akcije redarstvenih snaga na Plitvicama, na njen tijek, kao i na načine kroz koje danas njihovoj žrtvi i zaslugama možemo iskazati najveće poštovanje.

- Pred 27 godina, upravo se ovdje, na Plitvicama, počela ispisivati naša novija povijest, a život Josipa Jovića, koji se tada ugasio, postao je zalogom višeg cilja i trajni simbol svim žrtvama Domovinskog rata, njihove hrabrosti, domoljublja i zasluga. Zato i jesmo dužni vraćati mu se svake godine i taj osjećaj poštovanja prema njemu i njegovim suborcima prenositi novim naraštajima – rekao je ministar Božinović istaknuvši kako je specijalna policija bila i, nimalo slučajno, ponovno zauzima sam vrh hrvatske policije, a svoju izvrsnost dokazuje sustavno, kao uostalom i drugi rodovi policije.

- Moja je dužnost osigurati im najbolje moguće uvjete za rad, a očuvanje digniteta časnog i odgovornog policijskog posla trajna je misija … Pri ostvarenju zadanih ciljeva okrenuti smo budućnosti, s ciljem razvijanja moderne, proaktivne policije za 21. stoljeće, policije koja će uvijek i svugdje biti spremna odgovoriti suvremenim izazovima, od nelegalnih migracija i kibernetičkih ugroza, do organiziranog kriminala ili terorizma – nastavio je ministar Božinović, pobrojavši sve što je dosad u sustavu unutarnjih poslova poduzeto za ostvarenje boljih uvjeta rada u svakom pogledu.

- Komemorirajući Josipovu pogibiju, na osobit način sjećamo se ne samo svih poginulih branitelja, nego i svih roditelja koji su u Domovinskom ratu izgubili svoje sinove i kćeri, svih obitelji koje su izgubile svoje najbliže. I njima dugujemo veliku zahvalnost za ostvarenu slobodu i neovisnost, a tu zahvalnost moramo i djelom pokazivati, prije svega, prema onim obiteljima koje traže svoje nestale – u svojem je obraćanju kazala predsjednica Grabar-Kitarović, podsjetivši kako je više puta istaknula da će učiniti sve što joj savjest nalaže, a Ustav RH dopušta, kako bismo napokon pronašli sve nestale. Naposljetku je istaknula – Promatrajući povijest, gledamo u budućnost. Svrha je stoga današnje i svake slične povijesne obljetnice da bude ispit svrhe naših ciljeva, vrijednosti naših djela i nadahnuće da ona budu veća i bolja. Stvaranje uvijek bolje Hrvatske naša je jedina i trajna zadaća – zaključila je.

Svoju počast uspomeni Josipa Jovića i akciji „Plitvice“ i ove su godine na drugačiji, sportski način dali predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata, policijski službenici te polaznici Policijske škole „Josip Jović“.

Polaznici Policijske škole „Josip Jović“, nastavnici i službenici Policijske akademije, odvozili su 150 kilometara dugu dvodnevnu biciklističku rutu od Zagreba do Plitvica, dok su članovi biciklističke sekcije veterana Udruge Tigar 90/91 Rakitje, bicikle vozili od baze Specijalne postrojbe MUP-a u Rakitju do Plitvica. Svoj su pijetet i ove godine iskazali i članovi Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Rab u koordinaciji s dragovoljcima Senja i Otočca, propješačivši dvadeset kilometara. Također već tradicionalno, Udruga Specijalne jedinice policije „Grom“ Karlovačke županije organizirala je 87 kilometara dug Ultra maraton od Karlovca do Plitvica. Jednak doprinos ovoj obljetnici dali su i članovi Atletskog kluba Plitvice, koji su pretrčali 14 kilometara od Grabovca.

Na kraju obilježavanja 27. obljetnice akcije «Plitvice» i pogibije Josipa Jovića, vojni ordinarij, monsinjor Bogdan predvodio je molitvu za njega i sve poginule redarstvenike i branitelje.

izvor:mup.hr

OBAVIJESTI IZ UDRUGE

OBAVIJEST:DO DALJNJEG SE OBUSTAVLJAJU SVE AKTIVNOSTI UDRUGE.

Evo i šesta godina dođe.Hvala svima koji su pomogli kad je bilo teško!
karta: Rajevo Selo Karta

Više na ovom linku:
https://koronavirus.hr/

PROJEKT"VELEBIT-2020"
Slikovni rezultat za velebit u domovinskom ratu

PORTAL HRT-a POSVEĆEN DOMOVINSKOM RATU
LINK:daniponosa.hrt.hr


Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2010 JoomlaWorks, a business unit of Nuevvo Webware Ltd.

20.Obljetnica SJP "Delta"