Baner

Posjeta do sada

Posjete Sadržajima : 664246

Pretraži stranice

Na stranici

Trenutno aktivnih Gostiju: 8 

Donatori udruge

"jET-SET" VRBANJA
OPĆINA CERNA
GRAD ŽUPANJA


Udruga veterana specijalne policije Domovinskog rata „DELTA“ Županja (u daljnjem tekstu UVSPDR „DELTA“ Županja ) 32 270 Županja, Bana Josipa Jelačića 4.

Poslovni račun broj:IBAN:HR29 2500 0091 1021 3827 3 ADDIKO-Bank d.d.Podružnica Županja, Veliki Kraj 64

OIB:14035999483
MB(DZS):01816721


Osnivačka skupština UVSPDR „DELTA“ bila je 09. ožujka 2004. godine. UVSPDR DELTA Županja upisana je 17. ožujka 2004. godine u Registar udruga Republike Hrvatske pod registarskim brojem udruge 16000898 pri Uredu državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Službi za opću upravu (KLASA:UO/I-230-02/04-01/73, URBROJ:2196-05-02-04-02, Vukovar, 17. ožujak 2004. godine).
USPDR-DELTA.HR > Obavijesti

Obavijesti

Dani ponosa i tuge

Fotografija Milijan Brkić.

[ VUKOVAR I ŠKABRNJA, OGROMAN PONOS, DUBOKO POŠTOVANJE, NEIZMJERNA ZAHVALA I VJEČNO SJEĆANJE ]

Danas smo ovdje u koloni sjećanja kako bi odali duboko poštovanje za žrtve Škrabrnje, Vukovara i sve žrtve koje su položile ono najvrijednije, svoj život u Domovinskom ratom, kao i za njihove članove obitelji. Nakon strašnog zločina prije 27 godina, svake godine se okupljamo u Škabrnji iz pijeteta prema žrtvama, koje su zauvijek pale na svom životnom putu za jedinu i slobodnu nam Hrvatsku.

Žrtva nikada neće i ne smije biti zaboravljena, ali da bi svi kao društvo mogli krenuti naprijed potrebno je procesuirati počinitelje ratnih zlocina i za Škabrnju, i za Vukovar i za sve ratne zločine počinjene u Domovinskom ratu. To je jedini put da pravda bude zadovoljena i da članovi obitelji žrtava velikosrpske četničke agresije u oslobodilačkom Domovinskom ratu nađu svoj mir. To je sveta obveza i prioritet prema svakoj žrtvi i njihovim obiteljima.

Izložbeno-edukacijski prostor u PGP Županja

Izložbeno-edukacijski prostor u PGP Županja
Županjski policajci su u povodu proslave Dana policije u prostorijama Postaje granične policije Županja, uredili vrlo zanimljiv izložbeno-edukacijski prostor.   U njemu se nalazi veliki info-pano sa fotografijama i podacima o 16 policijskih službenika nekadašnje Policijske uprave Županja, koji su poginuli u Domovinskom ratu. Na zidovima su izložene fotografije policijskih službenika, prostorija, vozila i opreme koju su županjski policajci koristili kroz povijest. U posebno izrađenim ormarima izloženo je vatreno oružje i minsko-eksplozivna sredstva iz Domovinskog rada, uređaji i oprema za telekomunikacije, fotografiranje, izradu osobnih isprava, osobne isprave, registarske pločice i drugi predmeti te policijska odora i oprema koja više nije u upotrebi. 

Više...

Delte su obilježile 27.obljetnicu


ŽUPANJA - Udruga veterana specijalne policije iz Domovinskog rata Delta Županja protekle je subote skromno i dostojanstveno obilježila 27. obljetnicu od osnutka Specijalne jedinice policije Delta Županja PU vukovarsko-srijemske. Kroz djelatni i kroz pričuvni sastav Delti ukupno je prošlo 356 pripadnika. Kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima županjske Posavine brojna su izaslanstva položila vijence i upalila svijeće, a održana je i služba riječi. Nakon intoniranja državne himne i minute šutnje, pročitana su imena poginulih, nestalih i umrlih pripadnika Delti. Pripadnici ove specijalne jedinice policije u ratnom razdoblju sudjelovali su u ratnim akcijama i oslobođenju okupiranih mjesta diljem Hrvatske – od istočne i zapadne Slavonije, preko Karlovca i Like pa sve do dubrovačkog zaleđa. Ratni put nije prošao bez žrtava, ukupno je poginulo i u poratnom vremenu umrlo 20 pripadnika Delti. U sklopu programa odigran je i malonogometni turnir u sportskoj dvorani Gimnazije, na kojem su sudjelovale po četiri ekipe limača i veterana. U Lovačkoj kući Gaj u Županji proglašeni su pobjednici turnira, uručene zahvalnice i pehari te priređen prigodni domjenak. M.L.O.

Obilježena 27.obljetnica SJP Delta Županja

15092018 ZUPANJA-OBLJETNICA DELTE.Sub.02
Svečanim turnirom u malom nogometu, a potom polaganjem vijenaca i upaljenih lampiona podno spomenika poginulim hrvatskim braniteljima Županjske Posavine, u Županji je obilježena 27. obljetnica osnutka specijalne jedinice policije Delta. Pripadnici jedinice u ratnom razdoblju sudjelovali su u ratnim akcijama i oslobođenju okupiranih mjesta diljem Hrvatske – od istočne i zapadne Slavonije, preko Karlovca i Like pa sve do dubrovačkog zaleđa. Ratni put nije mogao proći bez žrtava, ukupno je poginulo, odnosno u poratnom vremenu umrlo 20 pripadnika Delti, od ukupno njih 356, koliko ih je prošlo kroz jedinicu, što kroz djelatni, što kroz pričuvni sastav.

izvor:vktv.tv

Delte u Gračacu


Osim što je njihov član Đuro Merc bio na podizanju hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi, "Delte" su u Gračacu sudjelovale u svečanom mimohodu povodom obljetnice Oluje. Upravo za županjske Delte Gračac je jedno posebno mjesto, istaknuo je za program HRŽ-a Marijan Zovkić, predsjednik Udruge veterana specijalne policije Domovinskog rata "Delta" Županja dodajući kako iz Županje do Gračaca uvijek idu istim putem i prisjećaju se, zajedno sa svojim obiteljima, 1995. godine i sudjelovanja u "Oluji"...

Više...

General M.Markač odlikovan

General Mladen Markač odlikovan Veleredom kralja Petra Krešimira IV.

Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH (OSRH) Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala je u prigodi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, na vlastiti poticaj Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom umirovljene general-pukovnike Mladena Markača i Antu Gotovinu, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP).Priopćenje MUP-a prenosimo u cijelosti:

Više...

Obljetnica pogibije pripadnika ZNG-a


Prije 27 godina, 22. srpnja 1991. godine u Mirkovcima, u vojnoj su akciji poginuli pripadnici Zbora narodne garde s područja Vinkovaca i Županje.U spomen na njih sinoć su u Županji, na spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima županjske Posavine položeni vijenci i upaljene svijeće.

"Okupili smo se ovdje kako bi još jednom odali počast našim poginulim hrvatskim braniteljima koji su 22. srpnja 1991. godine dali svoje mlade živote za domovinu Hrvatsku. Tog nesretnog ponedjeljka u selu Mirkovci poginuli su Dražen Abramović, Mato Božić, Vinko Dandić, Željko Jurčević, Franjo Jurčić, Vlatko Marinović, Tunjo Pejić, Ivan Pranjić, Mario Prusina, Nade Rogić, Marinko Šimunc i Dražen Tomšić. Nikad ih nećemo zaboraviti, " istaknuto je. Program obljetnice organizirala je HVIDR-a Županja.

Službu riječi vodio je vlč. Ivan Benaković. U programu je sudjelovao Dječji zbor "Isusovi biseri" , s voditeljicom prof. Ivanom Marić -Damjanović.

izvor:radio zupanja

 

USP Fenix-Posavina obilježava 25.obljetnicu


Jedinica Specijalne policije „Fenix Posavina“ u idućem tjednu će obilježiti 25.obljetnicu osnutka. Program će započeti u ponedjeljak 23.srpnja  trodnevnom akcijom dobrovoljnog darivanja krvi u Zavodu za transfuzijsku medicinu Županijske bolnice Orašje. U petak je u Matićima predviđen večernji malonogometni turnir, a u subotu u oraškoj kino dvorani promocija monografije „ Specijalna policija u Domovinskom ratu“. Središnji dio programa obilježavanja 25.obljetnice ove junačke postrojbe, bit će održan u nedjelju 29.srpnja. Nakon prijema gostiju u prostorijama USP DR “Fenix Posavina”, u 11.00 sati u crkvi u Orašju bit će služena sveta misa zadušnica  za sve poginule i umrle pripadnike ove postrojbe. Potom će uslijediti mimohod do parka u Orašju gdje će izaslanstva položiti vijence kraj Spomen obilježja poginulim braniteljima. Svečani ručak je u moto kampu AMK Posavac Orašje, a obilježavanje obljetnice zaključit će u srijedu 01. kolovoza odlaskom na Goliju kraj Livna gdje će izaslanstvo položiti vijenac na spomen obilježje pokojnog Gorana Majića.

U Posavskim Podgajcima odigran 10.Memorijalni nogometni turnir

36088292_905645292955385_8977408773165416448_n
PRVO MJESTO JE OSVOJILA EKIPA UVSP DELTA ŽUPANJA

Na turniru u P.Podgajcima sudionici su se prisjetili ljudi koji su najzaslužniji za stvaranje Hvatske države. Tako je
23. lipnja održan po 10. jubilarni puta memorijalni turnir u čast poginulim braniteljima toga ponosnog mjesta, ali i svim ostalim braniteljima diljem Lijepe naše.
Sudjelovalo je 6 momčadi : UVSP Delta Županja, UDVDR Vrbanja, UDVDR Drenovci, UHDDR Županja, PETA GBR Sokolovi Vinkovci, UVSP Feniks Orašje, a na kraju su najbolji bili igrači iz Županje.
Uoči samog turnira sudionici su nazočili misnom slavlju, a nakon toga položili vijence ispred spomenika poginulim braniteljima.
Nakon turnira druženje se nastavilo do kasnih sati uz pjesmu, hranu i piće. NK”Posavac”se pokazao kao sjajan domaćin i organizator pa se ovim putem zahvaljuje svima koji su pomogli u organizaciji ovako velikog turnira.

Izvor: sportalo.hr

foto galerija sa turnira...

Više...

Zoran Maras novi predsjednik USPD RH


Na izborno-izvještajnom saboru Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata, održanom u subotu u Zagrebu, dosadašnjeg predsjednika Josipa Klemma naslijedio je ratni pripadnik specijalne jedinice policije “Omege” Bjelovar, Zoran Maras. Novi je predsjednik u svome govoru zahvalio Josipu Klemmu “na svemu što je tijekom svog mandata učinio za pripadnike specijalne policije i cijelokupnu braniteljsku populaciju”. Klemm se pridružio generalu Mladenu Markaču na mjestu počasnog predsjednika udruge.

Više...

Svečano obilježena 26.obljetnica 106.HVO brigade Orašje


Povezana slika
Legendarna herojska 106. brigada HVO-a Orašje, danas je obilježila 26. obljetnicu osnutka, a prigodni sadržaji bili su u znaku prisjećanja na poginule heroje, kako s ovoga područja i tako i iz RH. Brigada je dala nemjerljiv doprinos u obrani ovoga kraja u posljednjem ratu i današnjoj slobodi, a obilježavanje obljetnice i ove godine  organizirale su Udruge iz Domovinskog rata općine Orašje uz potporu lokalnih vlasti. Obilježavanje 26. obljetnice ove proslavljene posavske brigade održava se pod motom „Zajedno u ratu, zajedno u miru“. Program je započeo polaganjem vijenaca kraj spomen obilježja u „Polju“ Vidovice, za poginule branitelje iz RH. Potom je služena sveta Misa u crkvi u Orašju, nakon čega su brojna izaslanstva civilnih i vojnih vlasti, te veliki broj predstavnika Udruga proisteklih iz Domovinskog rata BiH i RH položili vijence i upalili svijeće  kraj središnjeg Spomen obilježja u Orašju...

Više...

Obilježena 27.obljetnica masakra u Borovu


U sjećanje na mučko stradavanje dvanaest hrvatskih policajaca, pripadnika Specijalne jedinice policije Vinkovci, svečana 27. komemoracija održana je danas, kod Spomen obilježja u Borovu.

Na današnji dan prije 27 godina, pripadnici srpskih paravojnih postrojbi ubili su i masakrirali dvanaest hrvatskih policajaca: Stipana Bošnjaka (1955.), Antuna Grbavca (1961.), Josipa Culeja (1966.), Mladena Šarića (1965.), Zdenka Pericu (1965.), Zorana Grašića (1969.), Ivicu Vučića (1961.), Luku Crnkovića (1970.), Marinka Petrušića (1966.), Janka Čovića (1965.), Željka Hralu (1968.), Mladena Čatića (1971.), a ranjen je i 21 policajac...

Više...

Više članaka...

OBAVIJESTI IZ UDRUGE

Fotografija Marijana Zovkića.

PORTAL HRT-a POSVEĆEN DOMOVINSKOM RATU

LINK:daniponosa.hrt.hr


Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2010 JoomlaWorks, a business unit of Nuevvo Webware Ltd.

20.Obljetnica SJP "Delta"